Leuke tips voor in de keuken tijden het eten!

Een voedingsdagboek, de naam zegt het zelf, is een dagboek waarin je je verslag noteert betreffende je voeding. Zo kan je kijken hoe je voedingspatroon in zijn werk gaat en waar nu precies de fouten en tekortkomingen zitten. Je dient werkelijk alles op te schrijven en te vermelden, van ontbijt tot avonddiner en dit op een heel nauwkeurige manier: alle gebruikte ingrediënten van je maaltijd, de kleinste eerst; hoeveelheden tot op de gram precies en correcte maatvermeldingen (gram, liter, soeplepel, eetlepel enzoverder).

Dergelijk boek kan je uiteraard gewoon op je eentje bijhouden puur voor jezelf. Het geeft een goede algemene indruk van je gewoontes. Je kan het echter ook gebruiken als een soort “leerproces” bij je huisarts of voedingsconsulent om tot het geschikte dieet of voedingspatroon te komen.

Tip: een maaltijdbox kiezen op Maaltijdboxchef

Heb je moeite met het kiezen van geschikte en gezonde recepten die passen bij jouw leefstijl? De website Maaltijdboxchef.nl helpt jou met het kiezen van een goede maaltijdbox. Alle benodigde ingrediënten ontvang je aan huis in een handige box. Zo wordt gezond koken een stuk makkelijker en leuker.

Foto’s als hulpmiddel

Een voedingsdagboek uit de winkel bevat vaak een overzicht met vaak gehanteerde maten en gewichten en foto’s van allerlei porties en hoeveelheden. Denk hierbij aan een koffielepel, een tas, een soepbord, een glas, een maatbeker, een soeplepel, een kommetje en ga zo maar verder. Het helpt je bij het minutieus bepalen van je ingenomen hoeveelheden. Een online alternatief kan bijvoorbeeld zijn Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum.

Achteraan in zo’n dagboek staat een tabel vermeld met daarin de exacte porties. Deze staan niet vanvoor vermeld bij de prenten om beïnvloeding te voorkomen. Hoe meer foto’s er staan vermeld, hoe beter de genoteerde inschatting, dat spreekt voor zich. Het is vaak ook een mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van twee porties of net voor een niet-vermelde portie zich tussen twee wel vermelde porties bevindt, zoals bijvoorbeeld een dubbele portie van afbeelding A, een halve portie van afbeelding B of een portie tussen foto C en D.

De actieve voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek geeft buiten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van de verschillende elementen (vlees, groente, fruit, water enzoverder) ook weer hoeveel beweging de gemiddelde mens dient te nemen per dag.

Bij zo’n dagboek afkomstig uit een winkel, vind je deze richtingsaanwijzer meestal in bijlage terug. Samen met de voedingsdriehoek word je ook vaak verwend met extra recepten betreffende een gezond voedingspatroon om je alvast op weg te helpen bij je zoektocht naar een gezonde levensstijl. Ook een overzicht van een aantal veelgebruikte producten en hun bijhorende aantal kilocalorieën zit vaak vervat in een voedingsdagboek.

Een dagboek waarin jij jouw eten en drinken bijhoudt is dus altijd een handig hebbeding. Niet alleen voor jezelf, maar ook als hulpmiddel voor je dokter of voedingsconsulent. Het bevat een grote bron aan onmisbare informatie en het is een must voor iedereen die bezig is met zijn gezondheid en voeding.

Leave a Reply